MENI
29.9.2009

OKONČAN DVODNEVNI SEMINAR "MEDIJI I OBAVJEŠTAJNO - SIGURNOSNI SISTEM U BiH"



Seminar „Mediji i obavještajno-sigurnosni sistem u BiH“, u organizaciji Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, u saradnji sa USAID-ovm projektom jačanja parlamenata u BiH i Misijom OSCE-a u BiH, završen je danas u Neumu.

Drugog dana seminara učesnicima je prezentirana tema „Obavještajno-sigurnosni sektor u medijima“ a tokom diskusije istaknuta je važnost medijskog praćenja rada obavještajno-sigurnosnih agencija te uloge izvještača u kreiranju slike o radu obavještajno-sigurnosnih agencija. Također, istaknuta je važnost i međunarodne zajednice u radu obavještajno-sigurnosnih agencija, gdje je naglašena njihova uloga u jačanju kapaciteta u nadzoru rada Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e i Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost kada je u pitanju sigurnosni sektor u BiH.
Na kraju seminara, učesnici su konstatirali da su mediji čuvari demokratskog društva ali da bi mogli ostvariti takvu funkciju, neophodno je i da uspostave intezivnu i kvalitetnu komunikaciju sa obavještajno-sigurnosnim sektorom. U tom smislu potrebno je uspostaviti efikasne službe (portparol, službe za odnose s javnošću i medijima i sl.) kako bi i jedni drugi mogli ostvariti svoju osnovnu funkciju. 
Također, konstatirano je da bez obzira na do sada ulagana sredstva i napore u edukaciji osoblja u medijima, nedvojbeno treba iskazati potrebu u daljem educiranju novinara, s krajnjim ciljem stvaranja novinara - subspecijalista za sigurnosne tematike. 
Učesnici seminara složili su se da obavještajno-sigurnosni sektor u BiH čini napore u sopstvenom prezentiranju javnosti. Rezultati ostvareni na tom planu razlikuju se između pojedinih institucija i agencija unutar obavještajno-sigurnosnog sistema a posebno je naglašeno da je neophodno da OSA učini dodatni napor u kako bi sebe i svoj rad u skladu sa Ustavom i zakonom kvalitetnije prezentirala  bh. javnosti. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću